NY BOG om Løgstør

Den 30. november udkommer en længe ventet bog om Løgstør og Limfjorden, skrevet af Museumsdirektør Anders Bloksgaard. Bogen handler om Løgstørs første 500 år, som har budt på mange udfordringer fra ild, vand, vand og is. Men det er også en bog om et folk og en by, der vil noget.  

 

Ny bog Løgstør - limfjordsby gennem ild og vand

 

Midt i Limfjorden ligger Løgstør - en by, der om nogen er født og formet af Limfjorden. Men at nedfælde byens 500 års historie på knapt 500 sider er ingen enkel opgave. Det er ikke desto mindre den opgave historiker og museumsdirektør Anders Bloksgaard har påtaget sig i bogen: Løgstør - limfjordsby gennem ild vand.

På jagt efter det løgstørianske DNA

Som titlen angiver, handler bogen først og fremmest om limfjordsbyen Løgstør. Forfatterens fokus har dog ikke været på at skrive et stykke løgstøriansk og navlepillende lokalhistorie, men snarere på at afdække dét der er særligt ved dette sted - altså jagten på et særligt løgstøriansk DNA.

Bogen går da også ud over det rendyrkede lokalhistoriske perspektiv. For nok er det Løgstør, der spiller hovedrollen i denne limfjordshistorie, hvor der fokuseres på fødslen og udviklingen af en by, byens skiftende identiteter og ikke mindst dens mennesker, og hvordan man ernærede sig ved denne forblæste plet ved Limfjorden. Men med jævne mellemrum er der også udblik til en verden uden for Løgstør. For gennem de naturgivne betingelser har Løgstør udgjort en central placering for hele Limfjordsregionen, og dermed appellerer bogen også til læsere, der vil blive klogere på betingelserne for livet ved Limfjorden og de mennesker, der på godt og på ondt har levet på denne egn.

En by på trods

Historien om Løgstør er historien om en by, der på mange måder har udviklet sig på trods. Få danske byer har været så udsat for naturens luner som Løgstør. På mange måder har elementerne budt på så ekstreme udfordringer, at det egentlig strider mod al sund fornuft, at der overhovedet skulle udvikle sig en by på dette sted. Ild, vand, vind og is har gennem historien udgjort mægtige modstandere. Byen er nedbrændt flere gange, og den er med jævne mellemrum blevet ramt af ødelæggende stormfloder. Men by og købstad blev der alligevel, og et centralt emne i bogen er fortællingen om, hvordan byen gang på gang har tilpasset sig historiens omskiftelige og til tider ubarmhjertige betingelser.

Båret af historiens øjenvidner

Forfatteren har valgt at lade citater være et af de bærende elementer i fremstillingen. Et gennemgående greb i bogen har været at lade fortidens stemmer komme mest muligt til orde. Konkret er det sket ved at citere historiens øjenvidner i rigt omfang. Målet har været at skabe en fortælling, hvor man bliver man klogere på en fjordby og dens mennesker i konflikt og fred, i krise og fremgang, før og nu, og ikke mindst at skabe indsigt i hvad folk tænkte og mente om deres liv. Og her har det været min klare vurdering, at vi kommer tættest på den historiske virkelighed ved at anvende øjenvidneberetninger i det omfang kildematerialet tillader det. Fortæller Anders Bloksgaard.

Billeder og atter billeder

Det var fra starten et klart mål, at bogen skulle være rigt illustreret.  Dels ønskede man, at bogen skulle munde ud i en såkaldt ”coffe table book”. Det vil sige en bog, der er beregnet til at ligge på sofabordet og gerne inspirere til samtale.  Samtidigt er en ”coffe table book” en bog, der ikke nødvendigvis skal læses fra ende til anden, men i lige så høj grad appellerer til læseren gennem billeder, layout og materialevalg - kort og godt ”en lækker bog”, man både har lyst til bladre i og til at have liggende fremme.

For forfatteren har bogens ret massive billeddel dog også tjent et kulturhistorisk formål: Gennem de sidste to år har billedredaktionen fyldt næsten lige så meget som research- og skriveproces. Ca. 10.000 fotografier, malerier, tegninger, kort, kobberstik, figurer og grafer m.m. har dannet fundamentet for de omkring 500 billeder og illustrationer, der har fundet vej til bogen. Og mens det på den ene side skaber en mere appetitlig læseoplevelse, så er det omfangsrige billedmateriale også med til at indfange og dokumentere stedets liv og stemninger og kaste lys over byen både før og nu. Sikkert er det at kombinationen af ord og billeder giver vished om, at det er en vældig historie, der har fundet sted i både Løgstør og Limfjordslandet. Fortæller Anders Bloksgaard.

Løgstør - limfjordsby gennem ild og vand er på gaden den 30/11. 480 sider, rigt illustreret. Pris kr. 349,-

Udgivelsen markeres ved tre arrangementer:

Bogreception den 23/11 kl. 14-16 på Limfjordsmuseet

Bogsignering den 30/11 kl. 14-16 i Balles Boghandel i Løgstør. (officiel udgivelsesdag)

Forfatteren præsenterer bogens resultater i et illustrativt foredrag onsdag den 5/12 på Limfjordsmuseet. Tilmelding til foredraget er nødvendigt på 98 67 18 05. Entré kr. 75,-

Yderligere info: Anders Bloksgaard, 98 67 18 05 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Share

Løgstør Købstads Vægterlaug

vaegtere sidebar a

Sommeren igennem kan du komme på en spændende tur rundt i Løgstørs gamle gader med Løgstør Købstads Vægterlaug . Læs mere her

Sommeraktiviteter på Limfjordsmuseet

sommerpaaLIM sidebarA

På Limfjordsmuseet sker der noget hver dag hele sommere. Få selv våde fingre og kom helt ned under Limfjordens overflade. Læs mere her.

Skoletjeneste

Skoletjeneste sidebara

På Limfjordsmuseet tilbyder vi spændende og faglig formidling til børn og unge i daginstitutioner, skoler og på ungdomsuddannelser. Læs mere her

Følg restaureringen af KIRSTINE

Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri har siden 2013 arbejdet med at restaurere det gamle Limfjordsfartøj KIRSTINE. Følg arbejdet med fartøjet her.

Læs mere