Både og Bådbyggeri

Lodsbåden

Lodsbåd

Lodsbåden blev i april måned 2009 overdraget til Limfjordsmuseet af læge Torben Grønning Mikkelsen fra Thisted, der har ejet båden siden 1976, hvor den blev taget ud af aktiv drift på Limfjorden.

Lodsbåden er bygget i 1929 af skibsbygger Ove Christensen fra Glyngøre, manden, som også stod bag det første penalhus. Netop penalhusene og lodsbåden har mange fællestræk bl.a. ses ”søskendeforholdet” ganske tydeligt på de to skibstypers skrog.Maskinen i båden er af fabrikatet Bolinder-Muntell, hvilket er et motorfabrikat med større udbredelse indenfor landbrugsmaskiner. Motoren yder beskedne seksogtredive hestekræfter, som trækker en propel med en diameter på ikke mindre end firs centimeter i diameter!

Lodsbåden var aktiv i lodseriet, som både lods, reservelods samt fyr og vagerskib indtil 1976, hvor det blev sat til salg og samme år opkøbt af læge Torben Grønning Mikkelsen fra Thisted. Netop Torben G. Mikkelsen ejede skibet til han i foråret 2009 gik bort, det havde dog i en længere periode op til dette været hans hensigt at skænke Lodsbåden til Limfjordsmuseet og denne hensigt blev af hans kone Bente Grønning Mikkelsen virkeliggjort.Lodsbåden blev hentet hjem i foråret 2009 af Limfjordsmuseet forvalter Klaus Nielsen og en håndfuld frivillige på dens plads i Thisted havn. Herfra blev den slæbt hjem til Limfjordsmuseet i Løgstør af Grevinde Danner. Under afhentningen i Thisted havn lagde lodsbåden selv fra kaj og sejlede med familien Mikkelsen ombord en sidste lille tur i havnebassinet, før den endeligt blev overdraget til Limfjordsmuseets forvalter, der lod den slæbe hjem for at skåne det gamle maskineri mest muligt.

I dag fungerer Lodsbåden som en sejlende museums-genstand, og ligger på Frederik den VII's Kanal lige ved Limfjordsmuseet. Her er alle interesserede velkomne til, at træde ombord og opleve et sejlende stykke Limfjords-kultur.

 

Fakta om lodsbåden (1929)

Byggested: Glyngøre Værft
Bådebygger: Ove Christensen
Konstruktion: Kravelbygget lodsbåd med krydserhæk. Skrogtypen har et tæt familieskab med pennalhuset, men er af en slankere og mere let løbende konstruktion.
Materiale: Oprindeligt fyr på eg – efter forlis, eksplosioner og vedligehold i perioden efter 1959-76 er klædningen dog løbende og i vid udstrækning udskiftet til lærk.
Længde: 8,35 meter
Bredde: 2,95 meter
Dybgående: 1,19 meter
Farve: lodsgrøn - oprindelig hvid
BRT: 5,49 (Bruttoregistertonnage - skibets samlede indvendige rumfang)
Motor: Bolinder-Muntell fra 1962, 32 Hk.
Skruediameter: 0,8 m.

Share

Løgstør Købstads Vægterlaug

vaegtere sidebar a

Sommeren igennem kan du komme på en spændende tur rundt i Løgstørs gamle gader med Løgstør Købstads Vægterlaug . Læs mere her

Sommeraktiviteter på Limfjordsmuseet

sommerpaaLIM sidebarA

På Limfjordsmuseet sker der noget hver dag hele sommere. Få selv våde fingre og kom helt ned under Limfjordens overflade. Læs mere her.

Skoletjeneste

Skoletjeneste sidebara

På Limfjordsmuseet tilbyder vi spændende og faglig formidling til børn og unge i daginstitutioner, skoler og på ungdomsuddannelser. Læs mere her

Følg restaureringen af KIRSTINE

Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri har siden 2013 arbejdet med at restaurere det gamle Limfjordsfartøj KIRSTINE. Følg arbejdet med fartøjet her.

Læs mere